Halaman

Khamis, 23 Jun 2011

SUP LOBAK MERAH UNTUK SI KECIL


Bahan-bahan:

500gm lobak merah | dipotong serong
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 liter susu segar
Tepung jagung secukupnya
Air secukupnya
Garam dan serbuk perasa secukupnya
Minyak zaitun untuk menumis

Cara memasak:

1. Panaskan minyak zaitun dan tumis bawang merah serta bawang putih sehingga wangi. Kemudian masukkan lobak merah dan kacau rata.
2. Setelah itu masukkan susu segar dan didihkan. Biarkan merenih seketika dan padamkan api.
3. Kisar adunan sehingga betul-betul halus.
4. Masukkan semula adunan ke dalam periuk dan didihkan.
5. Perasakan sup dan masukkan tepung jagung yang telah dicairkan.
6. Kacau sehingga pekat berkrim dan sebati.
7. Padamkan api dan sedia untuk dimakan.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...